Latest product reviews
ARCHOS 50 Diamond
ARCHOS GamePad2
ARCHOS
Smartphones
ARCHOS
TV Connect
ARCHOS 101 XS

A A A
Avatar

Please consider registering
Guest

Search

— Forum Scope —






— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

Register Lost password?

ClockworkMod (CWM) Recovery easy install for RK3066 and RK3188 -- TWRP/CWM Flash-Tool and root for RK3288

 Please donate to support OMA and CrewRKTablets firmware work, thank you !

sp_Feed sp_TopicIcon
[ RK3288 ROM ] IFive Mini 4 LineAgeOS 14.1 custom root firmware (2017/06/09)
Avatar
MiGHT.
Germany
Regular Member
Forum Posts: 66
Member Since:
2014/09/11
sp_UserOfflineSmall Offline

Thanks Received: 13
1
2017/06/16 - 17:51
sp_Permalink sp_Print sp_EditHistory

Hello everybody,

LineageOS 14.1 based on Android 7.1.2 is now 99% working on iFive Mini 4.
Special thanks and all my credits go to Oma7144, netlars and the rest of the team working on the Build!

Features:

Currently known issues:

  • Battery is detected by kernel with 10,000mAh but it has only ~ 6500mAh
       - but has no impact on percentage - See Post #12
  • Magnetic Cover recognizing - See Post #12
  • Cameras dont work - See Post #12
  • Tablet sometimes dies in deepsleep
  • GUI sometimes laggy for a second

 

Hints by Oma7144:

  • instructions are included in the download pack
  • developer options: enable by tapping 5 times onto build number (settings/about the tab)
  • screenshots: enable in settings/buttons/power menue
  • advanced reboot: enable in settings/developer options
  • root access: enable in settings/developer options (apps and adb)
  • local terminal: enable in settings/developer options
  • better UI performance: set all animation scales to 0 in settings/developer options

 

Be aware: it is your own risk!
Please consider donating to the guys from CrewRKTables, they're fantastic!
 

Download & Please give Feedback.
https://mega.nz/#!piowGDpD!_xh3TUe7dYy4CZ-Sc5ogc6c7L0cdpuj7YGb2BXDeARA

Password: "www.arctablet.com"

 Screenshot_20170617-233927-1.pngImage EnlargerScreenshot_20170617-233945-1.pngImage EnlargerScreenshot_20170617-233955-1.pngImage Enlarger

The following users say thank you to MiGHT. for this useful post:

Oma7144, Perich Palots, slavan
Avatar
Oma7144

Moderator

Firmware Guru
Forum Posts: 6315
Member Since:
2012/10/06
sp_UserOfflineSmall Offline

Thanks Received: 1373
2
2017/06/17 - 11:06
sp_Permalink sp_Print

Thank you for beeing obstinately on this!

Another two kernel to test:

kernel #6 - http://crewrktablets.arctablet.com/?wpfb_dl=3084

kernel #7 - http://crewrktablets.arctablet.com/?wpfb_dl=3081

- Oma -

The following users say thank you to Oma7144 for this useful post:

MiGHT.
Avatar
MiGHT.
Germany
Regular Member
Forum Posts: 66
Member Since:
2014/09/11
sp_UserOfflineSmall Offline

Thanks Received: 13
3
2017/06/17 - 17:57
sp_Permalink sp_Print sp_EditHistory

Thanks Oma, for being active in this!

Kernel #6 and #7 doesn't change anything, its still very usable and smooth.
Same issues as listed above.

Idea: for fixing the deepsleep dead, higher the lowest clockspeed from 126mhz to e.g. 242mhz?
Question: What about 5Ghz Wifi, hardwarebased the rk3288 should be compatible, i guess?

Thanks and have a great day.

Avatar
Oma7144

Moderator

Firmware Guru
Forum Posts: 6315
Member Since:
2012/10/06
sp_UserOfflineSmall Offline

Thanks Received: 1373
4
2017/06/17 - 18:30
sp_Permalink sp_Print sp_EditHistory

Can I have a dmesg from a fresh boot? And if possible a dmesg from a running stock build.

Lowest clockspeed should already be 242 MHz.

As for deepsleep: pls check if the tab comes back pressing Power a few times. Need to know if this is only backlight or if the tab gets off. Also, if this happens pls reboot into TWRP and try to get last log (last_kmsg).

As for 5 GHz wifi install this via TWRP: http://crewrktablets.arctablet.com/?wpfb_dl=3063

- Oma -

 

5g_2-1.pngImage Enlarger

5g_3-2.pngImage Enlarger

sp_PlupAttachments Attachments

The following users say thank you to Oma7144 for this useful post:

MiGHT.

Avatar
MiGHT.
Germany
Regular Member
Forum Posts: 66
Member Since:
2014/09/11
sp_UserOfflineSmall Offline

Thanks Received: 13
5
2017/06/17 - 23:36
sp_Permalink sp_Print sp_EditHistory

Here is dmesg from fresh boot after 5ghz fix install:
https://pastebin.com/S3SzvTJ7

No more deepsleep death till now, tablet was idle for at least 4 hours, no death and only 2% battery drain - thats great!

Lowest clockspeed is displayed at 126mhz - it does going down to that:

Still no 5ghz or display bug?

Wifi.pngImage Enlarger

sp_PlupAttachments Attachments
Avatar
Oma7144

Moderator

Firmware Guru
Forum Posts: 6315
Member Since:
2012/10/06
sp_UserOfflineSmall Offline

Thanks Received: 1373
6
2017/06/18 - 08:55
sp_Permalink sp_Print

Look into the CPU stats. You cannot set below 216 MHz.

Android 7.1.x has no option to switch between 2.4/5 GHz. So, I guess detecting apps will not work.

Use Wifi Analyser to detect networks. Option is there, but hidden.

- Oma -

v1.2.4_05.pngImage Enlargerv1.2.4_05a.pngImage Enlarger5g-1.pngImage Enlarger

sp_PlupAttachments Attachments

The following users say thank you to Oma7144 for this useful post:

MiGHT.
Avatar
Oma7144

Moderator

Firmware Guru
Forum Posts: 6315
Member Since:
2012/10/06
sp_UserOfflineSmall Offline

Thanks Received: 1373
7
2017/06/18 - 08:59
sp_Permalink sp_Print

I do not see any magnet sensor. I really need a stock dmesg. Reboot the tab before and use the sensor a few times.

[ 3.147701] D1:camsys_extdev_register(268): Extdev(dev_id: 0x2000000 dev_name: OV8858) register success
[ 3.165946] D1:camsys_extdev_register(268): Extdev(dev_id: 0x1000000 dev_name: NT99252) register success

As for the cams, they get loaded. What is or is not in Android?

- Oma -

The following users say thank you to Oma7144 for this useful post:

MiGHT.
Avatar
MiGHT.
Germany
Regular Member
Forum Posts: 66
Member Since:
2014/09/11
sp_UserOfflineSmall Offline

Thanks Received: 13
8
2017/06/18 - 14:01
sp_Permalink sp_Print sp_EditHistory

Hi Oma,

yes you are right.
CPU lowest clock is 216MHz and 5Ghz Wifi works, thanks.

Camera Apps say: No connection to camera possible, maybe used by other application?
And Camera App Icon is hidden in app drawer.

Here is dmesg from latest 4.4.4 Stock rom with working magnetic sensor:
https://pastebin.com/aTAmETmn

Info: Using "Switch" Button in Android Tool doesnt work on 7.1.2

Avatar
MiGHT.
Germany
Regular Member
Forum Posts: 66
Member Since:
2014/09/11
sp_UserOfflineSmall Offline

Thanks Received: 13
9
2017/06/19 - 14:20
sp_Permalink sp_Print sp_EditHistory

For Battery recognizing right, change or add these values in your dts at battery part (ricoh619):

design_capacity = <6500>;
design_qmax = <6600>;

Or it would be very nice if you share your dts and your defconfig with me. 🙂

Have a great day

Avatar
Oma7144

Moderator

Firmware Guru
Forum Posts: 6315
Member Since:
2012/10/06
sp_UserOfflineSmall Offline

Thanks Received: 1373
10
2017/06/19 - 15:40
sp_Permalink sp_Print

[ 0.773591] RICOH_FG_DBG: PMU: ricoh619_init_fgsoca : * Rbat = 135 mOhm n_cap = 4100 mAH

This here is the issue. Mini4 has 5600 mAh, right?

Unfortunately I cannot see any footprint of the magnet sensor in your KK log. Pls keep investigating on this.

- Oma -

Avatar
MiGHT.
Germany
Regular Member
Forum Posts: 66
Member Since:
2014/09/11
sp_UserOfflineSmall Offline

Thanks Received: 13
11
2017/06/19 - 15:49
sp_Permalink sp_Print

Mini4 is listed at 5600, but has 6500mah.
See pm

Avatar
MiGHT.
Germany
Regular Member
Forum Posts: 66
Member Since:
2014/09/11
sp_UserOfflineSmall Offline

Thanks Received: 13
12
2017/06/19 - 19:37
sp_Permalink sp_Print sp_EditHistory

As for cameras:

CameraHal: VERSION-WARNING: camsys_head.h version isn't match in Kernel and CameraHal
CameraHal: WARNING: NT99252 soft reset by i2c failed!, please check follow information:
CameraHal: Slave_addr: 0x6c 0x0
CameraHal: Soft reset reg: 0x3021 val: 0x61
CameraHal: Power/PowerDown/Reset/Mclk/I2cBus
CameraHal: NT99252 device register failed!
CameraHal: camera_get_number_of_cameras(711): load sensor name(OV8858) connect 0
CameraHal: camera_get_number_of_cameras(711): load sensor name(NT99252) connect 0
CameraHal: camera_get_number_of_cameras(764): Open /dev/video0 failed! strr: No such file or directory
CameraHal: camera_get_number_of_cameras(1128): camera_get_number_of_cameras(1128): Current board have 0 cameras attached.

CameraHal: Check OV8858 ID: reg: 0x300a val: 0x88 default: 0x0
CameraHal: OV8858 device register failed!

Versions:

CameraHal: Kernel camsys_head.h: v0.10.0
CameraHal: Kernel camsys_drv : v0.27.1
CameraHal: CameraHal camsys_head.h : v0.11.0

 

As for Battery Capacity:
DSOC (Design State of Charge) is set to 10000, thats why android says it has 10000mAh.

RICOH_FG_DBG: PMU: ------- STATUS= 6: IBAT= -471: VSYS= 4553000: VBAT= 4174600: DSOC= 10000: RSOC= 10000: -------

 

As for Magentic Sensor, its not a dedicated magnetsensor, it's a hallsensor. Please include hallsensor compatiblity in kernel config.

AKM8963 is false.

[ 0.911241] sensor_register_slave:akm8963,id=29

AK8963 is right.

[ 1.188391] i2c i2c-1: sensor_probe: ak8963,0xdd6eae00

 

Thanks and have a great sunny day.

Avatar
Oma7144

Moderator

Firmware Guru
Forum Posts: 6315
Member Since:
2012/10/06
sp_UserOfflineSmall Offline

Thanks Received: 1373
Avatar
MiGHT.
Germany
Regular Member
Forum Posts: 66
Member Since:
2014/09/11
sp_UserOfflineSmall Offline

Thanks Received: 13
14
2017/06/24 - 19:06
sp_Permalink sp_Print sp_EditHistory

Hi Oma,

Kernel #8 crashes at boot.

<1>[ 0.952951] Unable to handle kernel paging request at virtual address f00004fe
<1>[ 0.952976] pgd = c0004000
<6>[ 0.948675] mmcblk0: p1 p2 p3 p4 p5 p6 p7 p1 p1 p1 p1 p1! p[f 0004e] pg(000000 <42Q 0.130]0> .904 IF@erLl ePror: O.Ps: [ ] PEE PT LP M
hci]`etq0_bDB: ! gu$ clZmmc woBhar/dnd ut 00 0Hz for init[mmc1]
<4>[ 0.953126] CPU: 2 PID: 1 Comm: swapper/0 Tainted: G W 3.10.0 #8
<4>[ 0.953153] task: dd490000 ti: dd472000 task.ti: dd472000
<4>[ 0.953189] PC is at __kmalloc_track_caller+0xa4/0x148
<4>[ 0.953214] LR is at __kmal Fc_ raccaD er! x3 0x08

Camera fix works, thanks!

DSOC (Design) and RSOC (Remaining) is now swapped?

[ 161.062184] RICOH_FG_DBG: PMU: ------- STATUS= 6: IBAT= 891: VSYS= 4275000: VBAT= 4219725: DSOC= 6282: RSOC= 9200: -------

Avatar
Oma7144

Moderator

Firmware Guru
Forum Posts: 6315
Member Since:
2012/10/06
sp_UserOfflineSmall Offline

Thanks Received: 1373
15
2017/06/24 - 19:20
sp_Permalink sp_Print

Full logs, please.

- Oma -

Forum Timezone: Europe/Paris

Most Users Ever Online: 749

Currently Online:
97 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)


Devices in use: Desktop (81), Phone (13), Tablet (3)

Top Posters:

Oma7144: 6315

globula_neagra: 2424

finless: 604

DarthJabba: 551

exelletor: 450

JochenKauz: 450

cracktech: 432

maikal: 394

Newest Members:

carmaster1

sadeghiranshahi

aidecompuser

arancione

CubeGer

Vova-sinyak

Forum Stats:

Groups: 10

Forums: 185

Topics: 6003

Posts: 60371

 

Member Stats:

Guest Posters: 43

Members: 260263

Moderators: 5

Admins: 1

Administrators: admin

Moderators: globula_neagra, exelletor, JochenKauz, Oma7144, cracktech


CrewRKTablets moderators: JochenKauz and Astralix